dimecres, 1 de juny del 2011

un bon text per ser dit


 

Benvinguts al I cicle de conferències "Preguntar i pensar" unes jornades que iniciem des de la Facultat de Filosofia de la UdG i dedicades al pensament filosòfic -això tan démodé i menystingut als nostres dies -, les jornades neixen amb l’objectiu de fomentar la reflexió seriosa i el pensament crític al voltant de la problemàtica social contemporània.

Avui, com mai abans, la filosofia sembla volgudament allunyada del ciutadà, com si es tractés d’una nosa atàvica i arcaica. És evident que aquesta ha perdut el seu lloc vital dins la societat, un lloc, de fet, fonamental, i que des d’aquí intentarem reivindicar modestament.

Els pensadors, altrament anomenats filòsofs, creiem, haurien d’estar al centre de la vida social per la seva lliure i necessària voluntat de qüestionar el món. De fet, qui, entre nosaltres, pot obviar que té la inevitable necessitat de fer-se preguntes? Si en aquest interrogar-se natural i íntim apliquem el rigor, la mirada ampla i penetrant d’una crítica positiva, ens trobarem a l’inici del veritable diàleg social, i d’una societat, els individus de la qual, esbossaran l’autonomia del seu destí.

Per tal de començar de la millor manera, i com a clara declaració d’intencions, aquest I cicle de conferències comptarà amb tres exel•lents figures del pensament filosòfic contemporani: Slavoj Sisek, Peter Sloterdijk i Eugenio Trías.

Així doncs, és un plaer cedir la paraula al nostre primer ponent, el senyor Slavoj Sisek, professor de la Universitat de Liubliana, a qui dono efusivament les gràcies per haver acceptat la nostra humil invitació.

Moltes gràcies per la vostra vinguda.





Joaquim Armengol